Meghalt a hétvégén a Szegedi Tudományegyetem belgyógyászati klinika intenzív osztályán az a 40 éves kismama, akit hetek óta kezeltek a H1N1 vírusfertőzés súlyos szövődményeivel az osztályon. Az asszony hetek óta kritikus állapotban volt, egy hete elvesztette a magzatát. Halála - annak ellenére, hogy bíztak a gyógyulásában - nem érte váratlanul az orvosait - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Molnár Zsolt professzor, Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetét (AITI) vezető egyetemi tanára.

Molnár professzor elmondta: a Szegedi Tudományegyetemen négy intenzív terápiás részleg működik, jelenleg közülük kettőben ápolnak H1N1 fertőzés súlyos szövődményei miatt összesen hat beteget. A többiek állapota kielégítő és stabil. Az orvosok és az ápolók mindent megtesznek a betegek gyógyulása érdekében.

A 40 éves kismama szövődményei annyira súlyosak voltak, hogy már hetek óta mélyaltatásban tartották, majd oxigenizátorra kapcsolták, vagyis vérét mesterségesen dúsították oxigénnel. Az édesanya többszörös, súlyos szervi elégtelensége, életfontosságú szerveinek elégtelen működése játszott közre nagy valószínűséggel a magzat egy hete történt halálában.