Egy új szabályozás értelmében a golyó általi kivégzés helyett injekcióval végzik ki a halálra ítélteket egy kínai tartományban, amely ezzel az első lett, ahol ezt az új módszert alkalmazzák - írta pénteken a kínai állami média. Kína magasan vezeti a legtöbb elítéltet kivégző országok listáját.

A Kína észak-keleti részén található Liaoning tartomány legfelsőbb bírósága szerdán adott utasítást arra, hogy ezentúl injekcióval végezzék ki a halálraítélteket a tartomány összes városában, az eddig használt lelövés helyett. A bíróság azzal magyarázta döntését, hogy az új módszerrel csökken az elítélt félelme, kevesebbet szenved, a "civilizációs fejlődés szimbólumának" nevezve az injekció általi halált - írta a China Daily című állami lap.

Kína 1997-ben vezette be az injekció általi halált, mint legális kivégzési módot, de továbbra is a golyó általi halál maradt a legelterjedtebb. A lap kiemelte, hogy jelenleg csak két ország, Kína és az Egyesült Államok használja az injekciót emberek kivégzésére. Az Amnesty International nevű nemzetközi jogvédő szervezet adatai szerint Kínában több mint kétszer annyi embert végeztek ki 2008-ban, mint a világ összes többi országában együttvéve - írta a CNN amerikai hírtelevízió. Az Amnesty adatai szerint az előző évben legalább 1718 kivégzés történt Kínában, míg a világ többi országában 672 halálra ítéltet öltek meg. A második helyen Irán (346) áll, amelyet Szaúd-Arábia (102) és az Egyesült Államok (37) követ.