Azonosította a rendőrség a Balatonlellén megtalált emberi maradványokat; az MTI információi szerint a Fő utcai órásgyilkosság vádja alól jogerősen felmentett férfi a gyanúsított.
 

A rendőrség hivatalos közlése szerint a 39 és 38 éves férfiakat a kettős emberöléssel gyanúsított 40 éves férfi egy elszámolási vita miatt még tavaly május 15-én gyilkolta meg egy budapesti lakásban, majd Balatonlellére szállította a holttesteket és elrejtette.
A két férfit másfél évig eltűntként kereste a rendőrség.
Németh Richárd, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Speciális Bűnözői Csoportok Elleni Osztály megbízott vezetője pénteken újságíróknak elmondta: 2008. május 15-én tűnt el a két áldozat, akik utoljára a gyanúsított lakásán jártak. A férfi - aki jelenleg kábítószerrel visszaélés miatt előzetes letartóztatásban van - elismerte, hogy a bérelt ingatlanában nála volt a két férfi, akikkel üzleti kapcsolatban állt, de állítása szerint onnan távoztak.
A gyanúsított - miután a nyomozóhatóságok látókörébe került - Belgiumba költözött, onnan több alkalommal is Magyarországra látogatott. Az egyik alkalommal a vámosok elfogták, mert jelentős mennyiségű marihuánát próbált az országba hozni, emiatt jelenleg is büntetőeljárás alatt áll.
Volter János nyomozó elmondta: az NNI a vámosok eljárását követően indított nyomozást az emberölési ügyben. A két áldozat, a két vállalkozó ugyanis rendezett életet élt, haza kellett volna menniük a családjukhoz, továbbá utoljára egy kábítószer-csempészettel gyanúsított férfival találkoztak.
Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója arról beszélt, hogy a gyanúsított - aki nem ismeri el a bűncselekmény elkövetését - Balatonlelléhez köthető, a szülei közel laknak ahhoz a mocsaras területhez, ahol az emberi maradványokat megtalálták.
Az MTI 2009. november 18-án számolt be arról, hogy előző nap emberi maradványokat találtak Balatonlelle külterületén, egy mocsaras, lápos területen. Akkor Bartha László, az NNI szóvivője hivatalosan annyit közölt: orvos szakértő állapítja majd meg a halál okát, idejét és az elhunytak személyazonosságát.
A nyomozás jelenlegi adatai szerint a 40 éves budapesti férfi lelőtte áldozatait, majd a holttesteket feldarabolta, vélhetően autójával Balatonlellére vitte és ott rejtette el azokat.
Az MTI úgy tudja: a gyanúsított azonos a Fő utcai órásgyilkosság korábbi vádlottjával, akit 2005 januárjában jogerősen felmentett a Fővárosi Ítélőtábla a bűncselekmény alól. Akkor a másodfokú ítélet azt mondta ki: nem lehet minden kétséget kizáróan megállapítani a vádlott bűnösségét.
Tíz évvel ezelőtt, 1999 júniusában az I. kerület, Fő utcai órásüzletben megtámadták és szinte kivégezték az órást. Homlokon, tarkón és legfeljebb 15 centiméterről nyakon lőtték. A bűncselekménnyel meggyanúsított, majd megvádolt férfit azonban a bíróság jogerősen felmentette, s az órás lelövéséért azóta sem ítéltek el senkit. A bűncselekmény kiötlőjét 2005-ben 9 év hat hónap fegyházbüntetésre ítélték.
A bűncselekmény vádja alól felmentett férfi a jogerős ítélet után az állam ellen kártalanítási eljárást indított és több sajtóterméket is beperelt. Így a rendőrség tudomása szerint több millió forinthoz jutott, s a nyomozók feltételezése szerint ebből az összegből rendezte tartozását a későbbi áldozatainak.