Vádat emeltek szombaton az amerikai hatóságok az ellen a nigériai férfi ellen, aki pénteken kísérletet tett az amerikai Delta-Northwest légitársaság egyik utasszállító repülőgépének a felrobbantására.

A 23 éves Umar Abdul Farouk Abdulmutallab az Amszterdamból Detroitba tartó Airbus A330-as típusú gépen nem sokkal a landolás előtt kiment a mosdóba, majd miután visszatért a helyére gyomorfájásra hivatkozva egy takaróba burkolta magát. Az utasok ezt követően hallottak egy szokatlan zajt, és látták, amint füst száll fel a nigériai üléséről. Legelőször egy holland férfi vetette magát a merénylőre, majd többen is segítségére siettek a személyzet tagjai és az utasok közül.

A vizsgálat megállapítása szerint a nigériai pentaeritrit-tetranitrátot (PETN), akart a robbantáshoz használni. Ez a salétromsavészter, amelyet széles körben használnak az iparban és a hadászatban, nagy robbanóerejű. Tiszta állapotban fehér, kristályos, viszonylag könnyen tárolható, ugyanakkor ez az egyik legbrizánsabb (zúzó hatású) használatban lévő robbanóanyag. Többnyire detonátorokban (szekunder töltet), plasztifikált robbanószerekben (például Semtex), kis kaliberű lőszerekben és robbantó zsinórokban alkalmazzák. (MTI)