Őrizetbe vették Finnországban a négyszeres olimpia bajnok, Matti Nykänent annak gyanújával, hogy meg akarta ölni a feleségét karácsonykor - közölte hétfőn a BBC. A 46 éves volt sportolót az után vették őrizetbe, hogy a felesége elmenekült közös otthonukból, és értesítette a rendőrséget, majd fej- és kézsérülésekkel kórházba vitték.

A repülő finnként emlegetett síugró 21 évesen egy aranyat és egy ezüstöt szerzett az 1984-es téli olimpián Szarajevóban, majd az 1988-as téli olimpián, Calgaryban további három aranyérmet gyűjtött be. Ezeken kívül ötszörös világ-és 13-szoros finn bajnok.

Amióta abbahagyta a versenyzést, az újságok címlapjaira alkoholizmusával és erőszakos viselkedésével került fel Nykänen, aki énekes és sztriptíz táncos is volt. 2004 októberében emberölési kísérlet miatt két év két hónapos börtönbüntetést kapott, miután a dél-finnországi Nokia településen, erősen ittas állapotban megkéselt egy 59 éves férfit, aki végül életben maradt. Érdekesség, hogy a tárgyalás során Nykänen feleségét a vád tanújaként hallgatták meg, miután - ugyancsak bódultan - jelen volt a bűncselekmény elkövetésénél.