Elhunyt egy H1N1-vírussal fertőzött koraszülött Szegeden

2009.12.29. 18:56

Elhunyt egy H1N1-gyel fertőzött koraszülött csecsemő Szegeden - közölte a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja kedden az MTI-vel. Túri Sándor, a Gyermekklinika vezetője az MTI megkeresésére elmondta: a gyermek a huszonnyolcadik hétre született december 21-én, nagyon kis súllyal, 1200 grammal. Koraszülöttsége mellett nagyon fejletlen volt a tüdeje, a léghólyagocskák beindítására háromszor is kapott felületaktív anyagot.

Életéért egy héten át küzdöttek, már egy napos korában újra kellett éleszteni. Akkor lélegeztető gépre került, majd egy tüdőgyulladás is kialakult a szervezetében, ezért már nem sikerült megmenteni. A csecsemő hétfőn este hunyt el. Azt követően a levett torokváladékból mutatták ki a H1N1-vírus jelenlétét - közölte.  Ha hamarabb tudják, hogy a vírus jelen van a szervezetben, valószínűleg akkor sem tudták volna bejuttatni a vírusölő gyógyszert, az ugyanis tabletta formájú - mondta a professzor, aki hangsúlyozta: a magzatokat és a csecsemőket csak a kismamák és környezetük oltásával lehet megóvni az újinfluenza vírusától.

Jelenleg kilenc férfit, ugyanennyi nőt és tíz gyermeket ápolnak H1N1-érintettséggel Szegeden. Eddig összesen 309 főt vettek fel influenzaszerű tünetek miatt a klinikai központ intézményeibe, közülük 162 bizonyult H1N1-pozitívnak. Két felvett betegnél a vizsgálat még tart. Az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi Osztálya legutóbb december 23-án közölt adatai szerint a H1N1-fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma 45.

Hétfőn egy krónikus betegségben szenvedő, a H1N1 vírus miatt is kezelt idős nő halt meg Szegeden, így a mostani esettel együtt már 47 a fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma. Az ünnepek alatt csaknem száz embert kellett kórházba vinni újinfluenza miatt, december 25-én és 26-án összesen 94-en kerültek kórházba, közülük tizenegyen szorultak gépi lélegeztetésre.(MTI)