Kínában kedden kivégeztek egy brit állampolgárt, akit azzal vádoltak, hogy kábítószert csempészett az országba - írta a Független Hírügynökség. A férfi 53 éves volt, korábban Londonban élt, 5 gyermek apja. Családja szerint mentálisan zavart volt. Kínában 50 év óta először végeztek ki európai állampolgárt.Akmal Shaikh kivégzését annak ellenére hajtották végre, hogy az elítélt családja és a brit kormány egyaránt kegyelemért folyamodott a férfi ügyében.

A BBC információi szerint az 53 éves férfit valószínűleg méreginjekcióval végezték ki. Holttestét a kínai hatóságok nem adják ki Nagy-Britanniának. Mivel muszlim vallású volt, a férfi maradványait 24 órán belül eltemetik. Családja szerint a férfi bipoláris zavartól, más néven mániás depressziótól szenvedett. Állításuk szerint önkívületi állapotban lehetett, amikor elkapták egy ismeretlen bőrönddel, amelyben a kínai hatóságok kábítószert találtak.

Akmal Shaikhot 2007 szeptemberében, a Kína északnyugati részén található, főként muszlimok lakta Hzsincsiang tartomány fővárosában, Urumcsiban fogták el. A férfinél talált bőrönd a kínai hatóságok szerint 4 kilogramm heroint rejtett. Nagy-Britannia vezetése élesen elítélte az ítéletet és annak végrehajtását. A kormányfő szerint főképp az aggasztó, hogy a kínai hatóságok nem vették figyelembe, hogy a férfi zavart elméjű és orvosi segítségre szorul.

Kínában 1728 kivégzést hajtottak végre 2008-ban, a londoni székhelyű emberi jogi szervezet, az Amnesty International adatai szerint - amivel Kínában hajtották végre tavaly a világszerte elrendelt kivégzések 72 százalékát.