Január elsején életbe lépett Csehországban Európa egyik legenyhébb drogtörvénye, amely értelmében már nem számít bűncselekménynek, ha valaki kevesebb mint 15 gramm marihuánát vagy egy gramm kokaint tart magánál. A cseh kormány decemberben határozta meg, hogy pontosan mekkora mennyiség számít egy bizonyos kábítószerből csekély mennyiségnek, amelynek birtoklása csak szabálysértésnek számít.

A sok helyen megjelent hírekkel ellentétben Csehország nem tette legálissá bizonyos drogok fogyasztását, és birtoklását, csak pontosították, hogy mi számít csekély mennyiségnek, amelyet börtönbe jutás veszélye nélkül tarthat magánál valaki. Az eddigi szabályozásban nem határozták meg ugyanis, hogy mekkora mennyiség felett követ el valaki bűncselekményt. A gyakorlatban ez zavart okozott, és bizonytalanná tette a hatóságokat valamint a drogfogyasztókat is.

A cseh kormány december közepén határozta meg, hogy az egyes drogfajtákból mennyi számít csekély mennyiségnek, amely felett letartóztatásra és börtönbüntetésre lehet számítani. Ha valakinél határérték alatti mennyiséget találnak egy kábítószerből, akkor szabálysértést követ el, és nagyjából egy parkolási bírságnak megfelelő büntetésre számíthat.

A január elsején életbe lépett szabályozás értelmében 15 gramm marihuána, egy gramm kokain, másfél gramm heroin, két gramm amfetamin, négy darab ecstasy tabletta, öt LSD-s bélyeg, öt gramm hasis, valamint negyven darab varázsgomba alatt lehet csekély mennyiségről beszélni. Ezenkívül a csehek fejenként öt darab marihuána növényt termeszthetnek a börtönbe kerülés veszélye nélkül.