Egyedül rabolta el, és tartotta nyolc és fél évig fogságban Natascha Kampusch-t Wolfgang Prikopil - közölte az osztrák ügyészség pénteken. 110 tanú és a DNS-vizsgálatok is ezt igazolják.

A 15 hónapig tartó nyomozás után a hatóságok megállapították, hogy nem volt bűntársa a férfinek, amikor 1998-ban elrabolta az akkor 10 éves kislányt. Nataschát egy pincében kialakított szálláshelyen őrizte éveken át, és dolgoztatta rabszolgaként a házában. 2006-ban azonban a férfi figyelmetlenségét kihasználva sikerült megszöknie. Prikopil még aznap öngyilkos lett.

A gyanú szerint a férfinek bűntársa is lehetett. Egy 12 éves kislány például annak idején azt mondta, hogy látta, amint Kampuscht két férfi elrabolja. "De a többszereplős elméletet elvetettük" - mondta Werner Pleisch, bécsi főügyész hozzátéve: mind a DNS-vizsgálatok, mind pedig 110 tanú meghallgatása azt mutatja, hogy Prikopil egyedül cselekedett. A korábbi nyomozás is erre jutott, de találgatások miatt újraindították a vizsgálatot az ügyben. (FH)