Vádat emelt az ügyészség a zalaegerszegi középiskolások ellen, akik tavaly brutálisan bántalmazták két társukat, és erről videofelvétel is készült. A megdöbbentő képkockák felkerültek az internetre, és bejárták a sajtót - országos felháborodást kiváltva. A fiataloknak a többi között kényszerítés, garázdaság és testi sértés miatt kell bíróság el állniuk - tájékoztatta a Független Hírügynökséget kedden Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője.

Az egyik eset a zalaegerszegi vasútállomáson történt körülbelül egy éve. Mobiltelefonnal készült a felvétel, melyen középiskolások - köztük egy lány - alázzák a társukat. Az áldozat ellenállás nélkül tűr, de időnként felkiált fájdalmában, a felvételt készítő lány közben hangosan nevet. Az ügyben nemrég elkészült a vádirat, és ez hosszasan sorolja a fiatalok brutális tetteit. A fiatalok ütötték, vágták, rúgták, arcon rúgták, testen rúgták, pofozták, tarkón vágták, tehát mindenféle formában bántalmazták a fiút. Ezt követően pedig meg akarták alázni - mondta Pirger Csaba ügyész, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője. Áldozatukat először le akarták vetkőztetni, végül megelégedtek azzal, hogy a cipőjük talpát nyaldostatták vele. A brutális fiatalokról egy osztályteremben is készült felvétel, ott egy másik fiút bántanak.

Zala megyében hasonló bűncselekmény miatt még senkit sem állítottak bíróság elé. Az ügyészségen azt mondják, a mostani esetnek feltehetően lesz visszatartó ereje. Az ügyészség összesen négy fiú és egy lány ellen emelt vádat. A tárgyalásuk néhány hónap múlva elkezdődhet a bíróságon. Ha bűnösnek találják őket, akár három év börtönt is kaphatnak. (FH)