Több mint 100 ezer halottja lehet a Haitin pusztító földrengésnek - közölték helyi illetékesek szerda este. A fővárosban, Port-au-Prince-ben túlélők ezrei töltötték a természeti katasztrófa utáni második éjszakát az utcákon, ahol számtalan holttest fekszik.

A haiti főváros csaknem teljesen a földdel egyenlővé vált: iskolák, hotelek, kórházak és az elnöki palota is romba dőlt. Az AFP hírügynökség helyi tudósítója szerint a kétmillió lakosú Port-au-Prince-ben mindenhol sebesülteket és halottakat látni az utcán. A mentőalakulatok folyamatosan kutatnak túlélők után. Egy helyi gyerekkórházban a katasztrófa után csaknem egy nappal is találtak kisbabákat élve.

Azt még mindig nem tudni, hogy pontosan hányan haltak meg Haitin a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földmozgás után, de Jean-Max Bellerive miniszterelnök a CNN amerikai hírtelevíziónak azt mondta, hogy a halálos áldozatok száma "jóval 100 ezer fölött lehet." Az eltűntek számát több ezerre becsülik. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az ázsiai földrengéshez és az azt követő szökőárhoz hasonlította a tragédiát: öt évvel ezelőtt több mint 220 ezren vesztek oda.

Port-au-Prince-ben több helyen tűz ütött ki, az egyik klinika padlóján vérben fetrengő, ellátásra váró sérülteket látni. Az ENSZ információi szerint az egyik legnagyobb haiti börtön is összedőlt, több rab megszökött. A nemzetközi szervezet 16 tagja halt meg a földrengésben, 56-an megsérültek és 150 ENSZ-dolgozóról nem tudni.

Barack Obama amerikai elnök gyors segítséget ígért és több nemzetközi vezetővel is beszélt már az összehangolt mentőakcióról. Az első amerikai segélycsapatok már meg is érkeztek Haitire. A USS Carl Vinson anyahajó csütörtökön érkezik a térségbe. Az sem kizárt, hogy a Guantanamói-öbölben lévő fogolytábor is fogad majd menekülteket.

Világszerte több ország jelezte már, hogy segélycsomagokat és mentőalakulatokat küld a térségbe: többek közt Nagy-Britannia, Kanada, Oroszország, Spanyolország, Franciaország, Németország és Hollandia ajánlotta fel segítéségét. Budapestről a Magyar Baptista Szeretetszolgálat két munkatársa indult a földrengés sújtotta országba. A Világbank közölte: 100 millió dollár gyorssegélyt utal át Haitinak.(FH)