Kivégzik a tokiói metró elgázosítóját

bry
2010.01.19. 12:11

Elutasította a japán legfelsőbb bíróság kedden az Aum (e: Óm) szekta egyik vezetőjének fellebbezését, így hamarosan kivégzik a tokiói metró elleni gáztámadással is vádolt férfit. A szarinos merényletnek 26 halálos áldozata volt 1995-ben.

A 45 éves Niimi Tomomitszu az Aum Legfelsőbb Igazság nevű szekta 10. tagja, akit kivégeznek Japánban, miután az utolsó jogi lehetőségeiket is kimerítette. Még hárman várnak a fellebbezés eredményére Japán történetének egyik legsúlyosabb, civilek ellen elkövetett merényletének ügyében. Niimit nem csak az 1995-ben tokiói gáztámadásban játszott szerepéért ítélték halálra. A vád szerint egyebek mellett részt vett egy ügyvéd, valamint annak feleségének és kisgyermekének meggyilkolásában is.

A jogász meggyilkolását a szekta legfőbb vezetője, Asahara Sokó rendelte el, ahogy az Aummal szembe került több más személyét is. A szakállas "guru" - aki jelenleg szintén siralomházban van - a hinduizmusból és a buddhizmusból vegyített, a végítélet közeledtét jövendölő egyházat hozott létre, számos követőt szerzett magának. Az önmagát Isten reinkarnációjának képzelő Sokó megszállottan hitte, hogy az életére akarnak törni, ezért adott parancsot a támadásokra. A japán Jiji hírügynökség szerint Niimi még másfél évtized után is Sokó elszánt híve, és minden nap imádkozik a cellájában. (FH)