Úgy tűnik, nem a rendőrök hibájából szökött meg a házi őrizetből Magyar Róbert, a "fekete seregként" emlegetett csoport vezetője. A bíróság a házi őrizet elrendelésekor nem rendelkezett 24 órás felügyeletről, így az életfogytig tartó börtönnel fenyegetett bűnözőnek lehetősége volt elszöknie. Ha a bíróság által most kiadott elfogatóparancs alapján sikerül elkapni, jó esély van rá, hogy az eljárás végéig börtönben tartják, az előzetes letartóztatásra vonatkozó három év újrakezdődik ugyanis.

Az egyebek mellett gyilkossággal és bűnszervezet létrehozásával vádolt férfi 2008 szeptemberében került ki a börtönből, miután lejárt az előzetesben maximálisan tölthető három év. A bíróság ezután házi őrizetet rendelt el Magyar Róberttel szemben, de 24 órás felügyeletről nem rendelkezett. A BRFK rendőreinek ezért csak bizonyos időközönként kellett ellenőrizni, hogy a legsúlyosabb bűncselekményekkel vádolt férfi otthon van-e. A Független Hírügynökség értesülése szerint a rendőrök nem hibáztak, eljárás nem indul az ellenőrzést végző rendőrök ellen.

A törvény szerint, ha sikerül az előzetesből elengedett vádlottat elfogni, a bíróság újra dönthet előzetes letartóztatásáról, annak ellenére, hogy egyszer már kitöltötte a maximálisan előzetesben tölthető három évet. 

Mint arról a Független Hírügynökség kedden beszámolt, megszökött a házi őrizetből a "fekete sereg" néven elhíresült bűnszervezet vezetője. Magyar Róbertet számos bűncselekménnyel vádolja a bíróság, egyebek mellett emberöléssel és a bűnszervezet létrehozásával is, a vád szerint a férfi utasítására gyilkolták meg több évvel ezelőtt az alvilágban "Ragyás Tóniként" ismert férfit, illetve egy a fővárosban lövöldözésbe torkolló bandaháború és egy vidéki vállalkozó megfenyegetése miatt is felelnie kell társaival együtt. Úgy tudni, hogy akár ezer embert is képes volt mozgósítani. A Fővárosi Bíróság kedden délben értesült arról, hogy a bűncselekmények elsőrendű vádlottja megszökött, azonnal belföldi elfogatóparancsot adtak ki. 

A bíróság 2007 márciusában kezdte tárgyalni az ügyet, azóta 95 tárgyalási napot tartottak, négyszer helyszíni tárgyalás volt. Eddig körülbelül 50 szakértői vélemény született az ügyben, az elmeorvositól elkezdve egészen a fegyverszakértőig. Az eljárás befejezését először 2008 szeptemberére, majd 2009 júliusára tervezték, ezek azonban mind meghiúsultak: vagy a vádlottak vagy pedig a tanúk nem jelentek meg. A Fővárosi Bíróság a következő, csütörtöki tárgyalást megtartja, de az elsőrendű vádlott hiánya miatt a perbeszédet elhalasztják, várhatóan februárra.