Mentálisan sérült embereket dolgoztattak rabszolgaként egy kínai téglaégetőben, elektromos sokkolókkal "irányítva" őket - jelentette kedden a Changjiang Daily című állami napilap, hozzátéve, hogy az üzemben egy ember életét vesztette.

A lap szerint az ország középső részén fekvő Hubej tartomány Wuhan városában tavaly szeptemberben egy embert életfogytiglanra, hat másikat pedig több évnyi börtönre ítéltek az illegálisan működő égetőben történtek miatt, amik 2008-ban váltak ismertté a hatóságok előtt. A lap azonban arról nem számolt be, hogy az eset eddig miért maradt titokban a nyilvánosság előtt.

Az információk szerint az üzem egyik fogyatékos dolgozóját 2008 júliusában verték meg és sokkolták az égetőben. A közelebbről meg nem nevezett áldozat végül életét vesztette, halálát a jelentés szerint szívelégtelenség és légzési problémák okozták. A lap szerint legalább húsz mentálisan beteg ember dolgozott az üzemben, és akadt, aki csak 14 éves volt. Az ázsiai országot már 2007-ben megrázta egy hasonló eset: akkor az derült ki, hogy az északi Shanhszi és Henan tartományokban működött egy-egy, rabszolgamunkára épülő téglaégető, amik a gyanú szerint azért létezhettek titokban, mert a működtetésében korrupt hivatalnokok is érdekeltek voltak. (FH)