Valamennyi gyermeke elkapta a TBC-t a faddi asszonytól, akiről január 20-án derült ki, hogy fertőzött - tudta meg a Független Hírügynökség Herczig Gábornétól, a település jegyzőjétől. A 7 kisgyermeken kívül a családdal rokoni kapcsolatban álló másik családból 2 gyermek és 3 felnőtt is megfertőződött.

A TBC-vel fertőződött gyermekeket pénteken szállították a mosdósi kórházba, ahol megkezdték gyógykezelésüket - mondta el Herczig Gáborné. A jegyző hozzátette, az első betegként regisztrált asszony hét gyermeke január 20-a óta nem járt a helyi iskolába, illetve óvodába, a másik család szintén megfertőződött két gyermeke viszont igen.

Az önkormányzat péntek kora délutánig nem hozott az iskolára és az óvodára vonatkozó korlátozó intézkedéseket - ezekkel megvárják az ÁNTSZ állásfoglalását. Annyi biztos, hogy a település teljes lakosságát tüdőszűrésen vizsgálják meg - a 4446 faddi lakos szűrése jövő héten kezdődhet meg. A polgármesteri hivatal dolgozóit pénteken már megvizsgálták, a szűrés eredménye várhatóan jövő hét péntekre lesz meg. A helyi járványt akkor hirdeti ki az ÁNTSZ, ha a betegek száma eléri a 25 főt.

A Független Hírügynökség korábban beszámolt róla, hogy Faddon egy hétgyermekes asszony betegedett meg TBC-ben. Jelenleg a szekszárdi kórházban fekszik egy elkülönített kórteremben. Gyermekei közül egyik sem lett rosszul - állította csütörtökön a családfő. Ennek ellenére az önkormányzat eltiltatta a gyerekeket az iskolából addig, amíg kivizsgálásuk nem fejeződik be.