Horogkeresztes márványdísz és náci felirattal ellátott asztali óra - ezeket a tárgyakat találták a vámosok szerdán egy mikrobusz átvizsgálásakor Hegyeshalomnál. A lefoglalt holmi értéke csaknem 600 ezer forint, a sofőr ellen eljárást indult.

A Vám- és Pénzügyőrség emberei szerdán, Hegyeshalom térségében ellenőriztek egy német rendszámú mikrobuszt. A járművet átvizsgálták, ekkor bukkantak rá a horogkereszttel és SS jellel ellátott, bronz kutyával, rézverettel díszített márvány íróasztali díszre, és egy 1938-as asztali órára "Berlin-Lichterfelde SS Wettkampf" felirattal. A vámosok a sofőrt is átkutatták, mint kiderült, a ruházata alatt egy elöltöltős, kétcsövű pisztolyt rejtegetett.

Az előzetes szakértői vélemény szerint a lefoglalt tárgyak a kulturális javak körébe tartoznak, amelyek kiviteléhez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyére lett volna szükség. A mikrobuszban talált holmi értéke csaknem 600 ezer forint. A német sofőr ellen visszaélés kulturális javakkal, és csempészet bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a német indult eljárás - tájékoztatta a Független Hírügynökséget csütörtöki közleményében a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága. (FH)