Csaknem ezerötszáz tő marihuánát foglaltak le a rendőrök februárban Fóton és Budapesten. Az ügy hátterében ismét vietnami kábítószer- termesztők állnak - hangzott el a Budapesti és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, illetve a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) hétfői, közös sajtótájékoztatóján.

Az első akciót február elején tartották a rendőrök. Akkor Budapesten csaptak le a drogtermesztőkre egy XXI. kerületi, bérelt családi házban. Az ültetvényen több mint 700 tő marihuánát találtak, de már korábban is szüreteltek ott nagy mennyiségű növényt. A rendőrök a helyszínen három vietnami férfit fogtak el. Közben információk merültek fel arra vonatkozóan, hogy egy bérelt, fóti ingatlanban szintén marihuánát termesztenek. A rendőrök február 15-én csaptak le az érintett házban, két embert Budapesten, míg harmadik társukat Fóton fogták el. A Pest megyei házban összesen 770 tő cannabist találtak a nyomozók.

Mint kiderült, a korábban leszedett kábítószert a gyanúsítottak X. kerületi tartózkodási helyükön tárolták, és ott is dolgozták fel. Itt egyébként további négy kilogramm marihuánára, öt darab - valószínűleg hamis - tízezresre, 26 ezer euro készpénzre, öt zsák hamis áru megjelölésű ruhacímkére és ruhára is bukkantak.

Már 2009 elején is indult nyomozás az úgynevezett vietnami házak ügyében. A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint ennek kapcsán több tucat ültetvényt és számoltak fel. Tavaly és az idén egyébként összesen több mint 22 ezer tő ilyen növényt foglaltak le vietnamiakhoz köthetően. Ebből 22 milliárd forintnyi kábítószert állíthattak volna elő.