Szerdán kiengedték a Mosdósi Tüdő és Szívkórházból azt a hét faddi gyermeket, akiket tbc fertőzés gyanújával kezeltek az intézményben - mondta el a Független Hírügynökségnek csütörtökön Dr. Major Tamás igazgató. A gyermekek azonban nem mehettek haza, mert az illetékes gyámhivatal már korábban ideiglenesen állami gondozásba vette őket.

A legidősebb gyermek 11 éves, a legfiatalabb négy hónapos. Valamennyien jól vannak, gyógyultan távoztak a kórházból, de az, hogy nem mehettek haza, nagyon megviselte őket - mondta el Dr. Major Tamás. A gyermekekkel kapcsolatban jelenleg is zajlik az ideiglenes elhelyezés felülvizsgálata - tudta meg a Független Hírügynökség az illetékes gyámhivataltól. Ez azt jelenti, hogy a gyermekeket később vagy hazaengedik, vagy átmeneti nevelésbe veszik őket, ez utóbbi esetben gyermekotthonban maradnak. A Független Hírügynökség információi szerint az átmeneti elhelyezésre nagyobb esély van.

A hét gyermek tavaly már egyszer ideiglenesen állami gondozásba került, akkor úgy térhettek haza, hogy a szülők teljes együttműködést ígértek. Ezt azonban nem tartották be. Az édesanya, miután január végén kiderült róla, hogy tbc-s, hazaszökött és megfertőzte gyermekeit, valamint két unokaöccsét is. A gyámhivatal most vizsgálja, hogy alkalmas-e a gyermeknevelésre.

Faddon csütörtökön kezdődött az ÁNTSZ által az eset kapcsán elrendelt kötelező tüdőszűrés, amelyen valamennyi 14 évesnél idősebb lakosnak részt kell venni. Az említett eseteken kívül eddig másnál nem találtak tbc fertőzést.