A chilei hatóságok szerint már 78-an haltak meg a szombati, Richter-skála szerinti 8,8-as erősségű földrengésben, amely a dél-amerikai ország középső részén történt. A természeti csapás miatt Chile elnöke katasztrófa-sújtotta területnek nyilvánította az érintett tagállamokat. Az erős földrengés miatt szökőár-riadót rendeltek el Hawaii, Ausztrália, Új-Zéland, Közép-Amerika, valamint a csendes-óceáni államok hatóságai.

A BBC információi szerint a chilei földrengés helyi idő szerint szombaton kora hajnalban történt, Concepcion városától mintegy 115 kilométerre északkeletre - a chilei fővárostól, Santiagótól 325 kilométerre délnyugatra. Az első rengés legkevesebb négy utórengés követte. A dél-amerikai állam fővárosának nemzetközi repülőterét ideiglenesen lezárták, a járatokat pedig átirányították az argentínai Mendozába.

A rengések miatt szökőár-riadót rendeltek el mindenütt a Csendes-óceánon, és a Chiléhez tartozó Húsvét-szigeteken felszólították az embereket, hogy az alacsonyan fekvő területerekről ideiglenesen "költözzenek fel" a magaslatokra - dombokra, illetve hegyekre. Chilében a hatóságok szerint 50 éve nem volt hasonlóan nagy erejű földrengés. (FH)