Legalább 13 ember halt meg az Európa nyugati részén tomboló erős vihar miatt, és több mint egymillió háztartás maradt áram nélkül - közölték vasárnap tisztségviselők. A hurrikán erejű szelekkel érkezett vihar közlekedési káoszt okozott Európa nyugati partvidékén. Egyes helyeken több mint nyolcméteres hullámokat és áradásokat okozott a vihar.

Franciaországban legalább kilenc ember halálát okozta a Xynthia névre keresztelt vihar - közölték regionális tisztségviselők, illetve a rendőrség. Egyes alcsonyabban fekvő partmenti falvakat több mint másfél méter magas árhullám öntött el, sokan a háztetőkön kerestek menedéket.

A kidőlt villanyoszlopok miatt nagyjából egymillió háztartás maradt áram nélkül Franciaországban. Az Air France francia légitársaság járatainak tíz százalékát törölte a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren. Egy spanyol-francia határátkelőt le kelett zárni a nehéz teherautók elől, ami miatt több mint 1200 kamionból álló sor alakult ki a francia oldalon. Az erős széltől kidőlt fák, építmények három embert öltek meg Spanyolországban és egy tízéves gyereket Portugáliában - közölték helyi tisztségviselők. Spanyolország északnyugati részén a vihar miatt leállították a vasútközlekedést. A területen több mint 130 ezer háztartás maradt áram nékül.