Szabadon engedését kérte hétfőn a yorkshire-i Hasfelmetsző. A most 63 éves Peter Sutcliffe-ot 1981-ben ítélték életfogytiglanra, de 30 év múlva elvileg szabadulhat. A férfi öt év alatt 13 nőt gyilkolt meg, többségükben prostituáltat, hét esetben pedig gyilkosságot kísérelt meg. Sutcliffe azt kérte beadványában a londoni Felső Bíróságtól, hogy az életfogytiglan helyett a bíróság határozzon meg egy minimumbüntetést, ami után szabadulhat.

A férfit jelenleg a legmagasabb fokú őrizet alatt tartják fogva a Broadmoor kórházban, Nyugat-Londonban, ahová 1984-ben került paranoid tudathasadással. Az 1981-es életfogytiglani börtönbüntetés ítéletében a bíró úgy határozott, hogy legalább 30 évet kell letöltenie rácsok mögött, és ez az idő jövőre jár le. A Felső Bíróság akkor dönt a férfi további sorsáról.

Az egykori teherautósofőr 1975 és 1980 között utcalányokat és fiatal nőket gyilkolt meg Észak-Angliában. Áldozatai közül hetet Nyugat-Yorkshire-ban ölt meg, vagyis ott, ahol ő is élt. Brutálisan végzett a nőkkel, akiket egy kalapáccsal fejbe vágott, majd mellbe és hasba szúrta őket késsel vagy csavarhúzóval. Mivel főleg prostituáltak voltak az áldozatai, a sajtó Hasfelmetsző Jack követőjének tartotta, és a yorkshire-i Hasfelmetsző nevet adta neki. Gordon Brown kormányfő tavaly februárban azt mondta: teljességgel valószínűtlen, hogy szabadon engedjék. Sutcliffe-ot, akit egy Kevin Murray nevű orvos kezelt a börtönkórházban, és a doktor 2006-os jelentése szerint a kezelésben figyelemre méltó sikerek mutatkoztak.