Pedofilbotrány az osztrák katolikus egyházban

bry
2010.03.09. 14:22

Pedofilbotrány tört ki Ausztriában is, miután jelentkezett egy férfi azt állítva, hogy gyerekkorában három pap is molesztálta. Megszólalt egy katolikus iskola vezetője is egy másik ügyben.

Egy 53 éves osztrák férfi az Oe1 rádiónak kedden elmondta, hogy 11 éves korától hat éven át két pap rendszeresen molesztálta, míg a harmadik egyszer. A harmadik egyházi személy jelenleg a salzburgi Szent Péter monostor főapátja.

A két pap nem ismeretlen az osztrák ügyészség előtt. 2005-ben ugyanis letartóztatták őket Marokkóban azzal a váddal, hogy szexuális kapcsolatba léptek egy 15 éves helyi fiúval. Egyiküket később egy osztrák bíróság bűnösnek mondta ki megrontás vádjában, és ott is hagyta egyházat. A másik pap időközben meghalt.Az áldozat elmondta, hosszú évekig titokban tartotta a vele történteket, de tavaly novemberben találkozott az apáttal. A férfi 5000 eurót ajánlott fel neki, ha nem tesz további lépésket az ügyben. A Szent Péter monostor hétfőn közleményt adott ki, amely szerint az apát bocsánatot kért, és benyújtotta lemondását.

Ezalatt a voralbergi Mehrerau bentlakásos katolikus iskolájának vezetője egy lapinterjúban elmondta, még a 80-as években szexuálisan zaklatott egy diákot az egyik pap. Az ügy akkor nem kapott nyilvánosságot: a gyermek apja ugyanis azt mondta, nem tesz feljelentést, ha a férfi távozik a tanintézményből. A most 74 éves egyházi személynek terápián kellett részt vennie, majd Tirolba helyezték át, ahol azóta is szolgál. (FH)