Meghalt két francia, speciális síelő egy lavinában, a kanadai Brit Columbiában - közölte vasárnap a kanadai állami média, a CBC. Brit Columbia hegyeiben ez volt a harmadik nagy lavina a héten. A két francia úgynevezett helikopteres síelő volt. A helikopteres síelés, vagy más néven a helisíelés az egyik legveszélyesebb sportág, mivel a síelő nem kijelölt, hanem természetes pályán, egy helikopterből kiugorva jön lefelé a hegyről.

A kanadai királyi lovasrendőrség azt közölte vasárnap, hogy egy 65 és egy 19 éves férfi húztak ki holtan a hó alól, és egyiküket sem tudták újraéleszteni. Volt egy harmadik síelő is az áldozatokkal, ő azonban sértetlenül került elő a hó alól. A bejelentés szerint ez volt a harmadik nagy lavina a térségben egy héten belül, és amikor megindult a hó, egy tízfős síelő csapat valamint két vezetőjük is bajba került, de ők el tudtak menekülni.

A helikopteres síelés, vagy más néven a helisíelés az egyik legveszélyesebb sportág, mivel a síelő nem kijelölt, hanem természetes pályán, egy helikopterből kiugorva jön lefelé, miközben nem tudja, hogy mi van a hó alatt, milyen akadályok várnak rá. Ennek a sportágnak a rajongói olyan helyszínt választanak, ahová csak helikopterrel lehet eljutni, és sok pénzt is fizetnek ezért. A kínálatában szerepel Alaszka, Új-Zéland és Svájc, de nemrég Nepál is megjelent a helisízők térképén, sőt a volt Szovjetunió több tagköztársaságában is adott a lehetőség a kalandsíelők számára. A legismertebb helyszín mégis Kanada, ahol a földrajzi adottságok mellett a fizetőképes kereslet is kiemelkedő. (FH)