A regensburgi érsekségnél végzett belső vizsgálatok eredményeképp hat lelkészt, illetve nővért gyanúsítanak gyermekek szexuális zaklatásával - írta hétfőn egy német napilap. Az érsekség szóvivőjének közleménye szerint vizsgálataikat olyan volt diákok beszámolói alapján kezdték, akik az egyházmegyéhez fordultak panaszaikkal. A regensburgi érsekség vezetői szerint információik nagy részét átadták az államügyészségnek.

Március elején hasonló botrány pattant ki a holland katolikus egyházban, előtte novemberben Írországban történt hasonló eset, miután kiderült, hogy az ír katolikus egyházi vezetők megpróbálták eltussolni a papok három évtizeden át tartó pedofil ügyeit.

A vizsgált gyermekmolesztálási esetek többsége a 70-es évek közepén történt. A Mittelbayerische Zeitung internetes oldalának híradása szerint a regensburgi egyházmegye vizsgálati eredményei alapján a vádak egy papot, két lelkészt, egy volt rendi tagot, és két nővért érintenek. A négy gyanúsított férfiből hárman már nem a regensburgi érsekség területén élnek, ezért értesítették azokat az egyházmegyéket, ahol a 3 pap jelenleg szolgál. A két gyanúsított nővér pedig állítólag "időskori elmegyengüléstől szenved, és alig lehet velük kommunikálni".

A belső vizsgálatok idejére a gyanúsítottakat szabadságolták, illetve felmentették szolgálataik végzése alól. Amennyiben egy állami bíróság elítélik őket, elbocsátják őket egyházukból. A ma még élő egyházi személyiségek mellett egyébként több, időközben már elhunyt pap is érintett a gyermekmolesztálási vádakban.