Felmentették a samponos guppigyilkost

2010.03.26. 15:02

Egy koppenhágai fellebbviteli bíróság pénteken felmentette az állatkínzás vádja alól azt a dán újságírónőt, aki egy televíziós adásban megölt 12 halat egy hajsamponnal - jelentette pénteken az AFP francia hírügynökség. A dán köztelevízióban fogyasztóvédelmi műsort vezető Lisbeth Koelster így demonstrálta, hogy a kérdéses sampon aktív hatóanyaga elég mérgező ahhoz, hogy halakat öljön.

A dán újságírónőt tavaly májusban még bűnösnek találta egy dán bíróság állatkínzás vádjában. A bíróság akkori döntése szerint Koelster "szándékosan fájdalmat okozott állatokon", megsértve azzal az állatvédelmi törvényeket. Büntetést azonban nem róttak ki az újságírónőre, mert az első feljelentés, és az ítélethozatal között "indokolatlanul sok idő telt el". A bemutató még 2004-ben történt, a Kontant című fogyasztóvédelmi műsorban. Koelster egy svéd tanulmány azon megállapítását bizonyította, hogy egy korpa elleni sampon aktív hatóanyaga elég mérgező a halak elpusztítására.

Koelster egy samponos flakon teljes tartalmát beleöntötte egy 13 guppit tartalmazó akváriumba. "Pár nap múlva, egy kivételével, az összes hal megdöglött" - mondta el az újságíró az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A kérdéses terméket az adást követő közfelháborodás hatására levette polcairól a legnagyobb dán szupermarket-hálózat, és több másik üzlet is - írta akkor a Copenhagen Post című dán lap. Néhány nézőt azonban felháborított a bemutató, köztük egy állatorvost is, aki feljelentést tett az újságíró ellen állatkínzás vádjával. Koelster ártatlannak vallotta magát, és ügyvédje közölte, hogy az ügyben az újságírói szándékon van a hangsúly.

A védelem hasonló, végül felmentéssel végződő ügyeket hozott fel példának, mint amikor egy újságíró azért csempészett át egy kést egy repülőtéren, hogy így mutasson rá a biztonsági ellenőrzések hiányára. A koppenhágai fellebbviteli bíróság pénteki ítéletében kijelentette, hogy Koelster nem sértette meg az állatkísérletekről szóló európai törvényeket. A bíróság szerint az sem volt kétséget kizáróan bizonyítva, hogy az újságíró szenvedést, és kínokat okozott a halaknak. Koelster, az pénteki ítélet után az AFP-nek nyilatkozva "az újságírói szabadság nagy győzelmének" nevezte a felmentő ítéletet.