Szombat reggelre végleg eloltották a tüzet a Kis Balatonnál - közölte a Független Hírügynökséggel a Zala Megyei Katasztrófavédelem ügyeletese. A Balatonfelvidéki Nemzeti Park szakembereinek első vizsgálata szerint szándékos gyújtogatás okozhatta a tüzet - mondta a Független Hírügynökségnek Megyer Csaba, a nemzeti park természet megőrzési osztályának vezetője. 200 hektárnyi növényzet pusztult el a lángokban.

Elsősorban hüllők, gőték és békák pusztulhattak el a tűzben és valamennyi madár is - mondta el Megyer Csaba. További kárt okoz, hogy a leégett nádas helyére növő új nádason az első évben nem fészkelnek madarak, így erre a területre ők csak egy-két év múlva térnek majd vissza. Balatonmagyaród közelében pénteken délután kapott lángra a nádas. A nagy szélben gyorsan terjedt a tűz.

A tűzoltók hét fecskendővel vonultak a helyszínre Nagykanizsáról, Keszthelyről, Marcaliból. A munkában a balatonmagyaródi önkéntesek is részt vettek, így körülbelül 40 tűzoltó dolgozott a területen. A tűz lakóépületeket nem veszélyeztetett. Az utolsó tűzoltó autó szombat reggel hagyhatta el a helyszínt miután sikerült teljesen eloltani a tüzet.