Életfogytig tartó kényszermunkára ítélték szombaton Szenegálban azt a három magyart, akik a vád szerint 2006 áprilisában meggyilkolták bérelt kocsijuk sofőrjét, miközben Sierra Leonéba utaztak, hogy ott zsoldosként vállaljanak munkát. Az ügyükben eljáró dakari bíróság bűnszövetkezetben elkövetett bűntettek, lopás és emberölés miatt ítélete el a magyarokat.

Az ügyészek szerint a 29 éves, a francia idegenlégióból dezertált G.G, a 32 éves, a magyar hadseregből eltávozott N. Z. és a 34 éves F. T azért érkezett Nyugat-Afrikába, hogy ott - elsősorban Sierra Leonéban - zsoldos munkát vállaljanak.

Az AFP szerint a bírósági eljárás során az egyik férfi tagadta, hogy zsoldos munkára ment volna Afrikába. "Magyarországon nem tilos katonai karrier után biztonsági őrként munkát vállalni" - fogalmazott a beszámoló szerint a tárgyaláson.

A vádlottak egyik ügyvédje szerint a három férfi valóban Sierra Leonéba utazva kelt át Szenegálon, ám végső céljuk az volt, hogy gyémántbányákban vállaljanak biztonsági munkát. Az ügyészek szerint azonban a magyaroknak nem volt elég pénzük az útra, a szállásra és az élelemre, ezért úgy döntöttek, hogy kocsit bérelnek, aminek a sofőrjét megölik, az autót pedig ellopják.

A vád szerint a három férfi végül 2006 április 18-án bérelt Szenegálban egy terepjárót, azt állítva, hogy szafarira mennek az ország északi részén. A Dakartól 92 kilométerre északra fekvő Tivaouane-ba érve azonban megfojtották a sofőrt, összekötözött holttestét pedig egy bozótban rejtették el.

A magyarokat végül április 21-én, a guineai határtól öt kilométerre tartóztatták le. A hatóság szerint nem volt náluk fegyver, csak egy GPS-berendezés, túlélési eszközök, valamint "a dzsungelban használatos gerilla technikákról szóló dokumentumok".