Magára és apjára gyújtotta a házat egy kínai farmer, hogy így próbálja megvédeni otthonukat a lerombolástól - számolt be vasárnap a földfoglalással szembeni lakossági ellenállás legújabb véres eseményeiről a helyi kormányzat, hozzátéve, hogy a farmer belehalt sérüléseibe, míg apja súlyosan megsérült.

Tao Hujhszi sertésfarmját azért ítélték bontásra a hatóságok, hogy helyet csináljanak a keleti Csiangszu tartományon áthaladó autópálya nyomvonalának. A kormányzat szerint a férfinek 75 ezer jüanos (2,2 millió forintos) kártérítést ajánlottak fel, ám ő nem fogadta el azt, és nem volt hajlandó kiköltözni a házából. A férfi szerint ugyanis a farmon lévő épület értéke több volt, mint 150 ezer jüan (4,4 millió forint), ráadásul a földjéről is le kellett volna mondania.

A tájékoztatás szerint a férfit szombaton keresték fel a hatóság emberei, hogy tárgyaljanak a kilakoltatásról, ám a férfi idős apjával együtt bezárkózott a házba, majd lángra lobbantotta az épületet. A tűzben a farmer életét vesztette, apját pedig súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A Beijing News című állami lap beszámolója szerint ugyanakkor a hatóság emberei valójában bontómunkások voltak, akik bulldózerrel érkezetek a házhoz a "tárgyalásra".

Az útépítések miatti állami földfoglalások évek óta problémákat okoznak Kínában, a lakók ugyanis nem hajlandóak kiköltözni otthonaikból az alacsony kárpótlás fejében. Számos erőszakos cselekmény is történt már a kilakoltatások során - ezek közül egy tavaly novemberi eset rázta meg legjobban az országot, amikor egy szecsuáni asszony gyújtotta fel magát, tiltakozva a költözés ellen. A nő 16 nappal később életét vesztette.