Egy sérültet válságos, további nyolcat - öt férfit és három nőt- nagyon súlyos állapotban kezelnek a moszkvai metró-robbantások után az orosz főváros Szklifoszovszkij nevű sürgősségi kórházában - közölte hétfőn délután a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma. A bejelentés szerint összesen 64-en sebesültek meg a terrortámadásban.

A sebesültek többsége fiatal. Az eddigi információk szerint három külföldi is van a sérültek között: egy fülöp-szigeteki és két malajziai nő, de mindhárman csak könnyebben sebesültek meg, és már haza is engedték őket a kórházból. Az orosz hatóságok közlése szerint a két öngyilkos robbantónővel együtt 40-en haltak meg a reggeli csúcsforgalom idején elkövetett merényletekben két metróállomáson. 24-en a Ljubjanka, 12-en a Kulturij Park nevű állomásnál, ketten pedig a kórházban.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetője, Alexandr Bortnyikov azt mondta az állami tévé által közvetített találkozójakor Dmitrij Medvegyev államfőnek, hogy a terroristanők egy övben rejtették el robbanóanyagot, és a pusztítás fokozása érdekében fémdarabokat is tettek a robbanószerhez. A bejelentés szerint az orosz hatóságok által Fekete özvegyeknek nevezett terroristanők egyike négy kiló robbanóanyagot használt a Ljubjankánál, társa pedig másfél és két kiló közötti mennyiséget a másik állomásnál.

A Fekete Özvegyek egy csecsen iszlámista szeparatista öngyilkos terrorszervezet, amely főként olyan nőket használ merényleteihez, akik elvesztették valamilyen hozzátartozójukat az évek óta zajló harcok során. Az özvegyeknek a bosszú lehetőségét, illetve az öngyilkos mártíromság tiszteletreméltó esélyét kínálja fel a szervezet elégtételként. A mozgalom először 2000 júniusában hajtott végre merényletet, amikor egy fiatal özvegy felrobbantotta magát egy orosz katonai laktanya mellett. A szervezetet később a csecsen Samil Baszajev és terrorcsoportja vette pártfogásába, és több tucat "özvegy" kiképzését valamint felfegyverzését vállalták magukra. Mind a moszkvai színházi, mind a beszláni iskolai merényletben, illetőleg túszejtésben részt vettek a Fekete Özvegyek női harcosai.(FH)