Az egész országban tevékenykedtek azok a csalók, akiket a napokban lepleztek le a dorogi rendőrök. Mobiltelefonon keresték meg áldozataikat és nyeremény ígéretével elkérték bankszámla-adataikat. Az ügynek eddig négy gyanúsítottja van, akik száznál több embert kerestek fel kitalált történetekkel.
Az első bejelentés a dorogi rendőrökhöz még január második felében érkezett. Egy nő azért kért segítséget, mert a számlájáról eltűnt 170 ezer forint, miután valaki egy nyereményjátékra hivatkozva megszerezte a bankszámla adatait. Még január végén újabb hasonló bejelentés érkezett. A csaló ennek az áldozatnak azt mondta, hogy a telefontársaság nyereményjátékán nyert és a nyeremény átutalásához kellenek az adatok.  A becsapottak folyószámláit kezelő bank eddig öt csalás és ötvennégy csalási kísérlet miatt tett feljelentést a Dorogi Rendőrkapitányságon. Országszerte nyolc rendőrkapitányságon van hasonló eljárás, valamint a bank jelzése szerint még körülbelül száz ember jelezte, hogy nyeremény ígéretével megpróbálták kicsalni banki adataikat, vagy éppen meg is szerezték azokat. Az eddigi adatok szerint összesen több mint másfél millió forintot zsákmányoltak a csalók.
A rendőrség először csak a csalók által használt álnevek alapján tudott elindulni - a Dr. Szabó Attila, Szabó Viktória vagy Szigeti Zsolt neveket használták. Végül sikerült azonosítani összesen három férfit és nőtársukat is. Meg is találták őket, a bűnözők azt mondták, hogy még 2009 októberében tervelték ki a csalássorozatot, bár az ötlet sokkal régebbi. A négy ember ellen egyébként hasonló ügyekben most is folynak más büntetőeljárások. (FH)