Az orosz hatóságok szerint megtalálták a lengyel államfő, Lech Kaczynski holttestét a szmolenszki repülőtérnél lezuhant lengyel elnöki repülőgép roncsai közt. A tragédia helyszínén egyúttal megtalálták a gép mindkét fekete doboznak nevezett adatrögzítőjét , amelyek segíthetnek a szombati tragédia okainak tisztázásában.

A szmolenszki repülőtéri hatóságok bejelentették, hogy a lengyel államfőt és kíséretét szállító Tu-154-es a rossz időjárási körülmények miatt a végzetes leszállást megelőzően hosszan körözött a reptér felett. Az orosz hatóságok szerint a gép pilótái nem követték a légiirányítók utasításait, így vélhetően a pilóták hibája vezethetett a Tupoljev lezuhanásához. A repülő szombaton reggel az oroszországi Szmolenszkbe tartva, leszállás közben a városi reptér melletti erdőben zuhant le.

Az orosz híradások szerint a szemtanúk azt állítják: a lengyel elnöki gép pilótái háromszor is megpróbálkoztak a landolással, mielőtt a ködös időben a repülő lezuhant egy erdőben, néhány száz méterre a szmolenszki reptér leszállópályájától. A gép feltehetően fáknak ütközött. A tragédia rossz látási viszonyok, ködös időjárás közepette történt. Az orosz légügyi hatóságok szerint a Tu-154-es pilótái többször is elmulasztották, hogy a szabályok szerint kövessék az orosz légiirányítók utasításait. Az orosz hatóságok szerint a lengyel elnöki repülőgép fedélzetén 96-an voltak, és a szerencsétlenséget senki nem élte túl.(FH)