Több mint 800 kiló kokaint és egyéb drogot talált a spanyol rendőrség egy teherautóban, amely januárban színleg részt vett a Dakar ralin - közölték kedden a spanyol hatóságok. A bejelentés szerint hét embert vettek őrizetbe.

A spanyol rendőrség közlése szerint Bilbaóban hajózták be a csempészek az - akkor még üres - teherautót még tavaly év végén, majd a kamiont Argentínában tették partra. A nyomozás kiderítette, hogy a teherautó részt vett a Dakar ralin, mint utánpótlást szállító kamion. A drogkereskedők hirdetéseket, logókat festettek az oldalára, a kamiont technikai eszközökkel, logisztikai felszerelésekkel is ellátták, sőt a teherautó személyzete még a hivatalos egyenruhát is viselte, hogy minden valódinak tűnjön a január elsején Buenos Airesből indult rali idején. A verseny végén a 800 kiló kokainnal megpakolt kamiont újból hajóra tették, majd visszaküldték Bilbaóba, ahol aztán a múlt pénteken lecsaptak a rendőrök a csempészekre.

Egyelőre nem tudni, hogy miért érkezett meg ennyire lassan, több hónappal a feladás után a szállítmány. A rendőrség bejelentése szerint a célállomás a Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigetek lett volna, amely az egyik legnagyobb spanyol drogcsempész-hálózat székhelye is. A rendőrség bejelentése szerint a 814 kiló kokain mellett lefoglaltak 15 ezer darab extasy tablettát, négy és fél kiló hasist, két automata fegyvert és 47 ezer euró készpénzt. A rendőrség közlése szerint a kamion átkutatása több mint 12 órát vett igénybe, annyira "mesteri és bonyolult módon" rejtették el a csempészek a dogokat, amelyeket brit és német turistáknak akartak eladni a nyáron, Ibizán.