Várhatóan kora este Magyarország felett is elrendelik a légtérzárat az izlandi vulkánkitörés után keletkezett hamufelhő miatt. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a meteorológiai szolgálat jelentése alapján dönt arról, hogy teljes, vagy részleges zárást rendel-e el, de az ország méretéből adódóan teljes légtérzárra lehet számítani. Elrendelésétől kezdve egyetlen gép sem lehet a levegőben, ez alól még a légimentők sem kivételek.

Ahogy a vulkáni hamu eléri Magyarország légterét, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elrendeli a légtérzárat - mondta a Független Hírügynökségnek Polcz Kornélia. A szóvivő hozzátette: az NKH a hamufelhő mozgásától függően teljes vagy részleges zárást rendelhet el, erről időben tájékoztatni fogják az érintetteket.

Polcz Kornélia azt mondta, Magyarország méretéből adódóan a teljes zárásnak van nagyobb esélye, ez azt jelenti, hogy egyetlen gép sem szállhat fel a repülőterekről, a zárás mindenkire vonatkozik, beleértve a légimentőket is. Azzal kapcsolatban, hogy a zárás mikor következhet be, a szóvivő nem kívánt jóslásokba bocsátkozni, mint mondta, ez péntek este 7 körülre várható, ha az időjárás nem változik meg jelentősen. A légtér zárását az NKH vonhatja vissza, ha a meteorológiai szolgálattól pozitív jelentést kap. A légteret a veszély megszűnése után nyithatják meg újra, ez szintén a meteorológiai szolgálat jelzésein múlik - tette hozzá Polcz Kornélia.

Mint arról a Független Hírügynökség beszámolt: a legfrissebb műholdképes információk alapján úgy tűnik, hogy az esti és az éjszakai órákban érkezik meg Magyarország észak-nyugati területei fölé az izlandi vulkánkitörés után keletkezett hamufelhő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző meteorológusa, Fodor Zoltán szerint mivel napnyugta után jelenik meg hazánk felett a felhő, ezért várhatóan látni nem lehet majd. Az még bizonytalan, hogy szombaton hogyan alakul a felhő útja: délebbre húzódik-e vagy esetleg másfelé hagyja el Magyarországot.

A hamufelhő miatt számos európai országban már lezárták a repülőtereket. Ferihegyen eddig 40-nél is több induló gépet kellett törölni. Fehérvári Géza, a Malév vezérigazgató-helyettese az MTV Ma Reggel című műsorában azt mondta, ha a felhő eléri Magyarországot, akkor le kell zárni a ferihegyi légikikötőt.