A bíróság csütörtökön megszüntette az őssejt botrányban gyanúsított két magyar férfi házi őrizetét. Ezzel együtt Seffer Istvánnal és társával szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el. A végzés nem jogerős.

A Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön döntött úgy, hogy megszünteti az őssejt botrányban gyanúsított két magyar férfi házi őrizetét - számolt be pénteki közleményében a Fővárosi Bíróság. Az indoklás szerint ugyanis a tanúkihallgatások nagy része már befejeződött, és semmi olyan adat nem merült fel, amely miatt indokolt lenne a gyanúsítottak házi őrizetben tartása.

A bíróság - a 10 hónapja tartó házi őrizet megszüntetésével együtt - lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el mindkettejükkel szemben. A végzés nem jogerős, mivel a döntés ellen az ügyész és Seffer István ügyvédje is fellebbezést nyújtott be.
Ahogy arról a Független Hírügynökség már beszámolt, az őssejt botrány tavaly június végén robbant ki: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberei a Nyírő Gyula Kórház egyik bérbe adott épületében csaptak le a gyanú szerint illegális őssejt-terápiát végző orvoscsapatra. Az érintettek ellen üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett, emberi test tiltott felhasználása miatt indult eljárás.

Az ügynek kezdetben négy gyanúsítottja volt: Seffer István plasztikai sebész, egy másik magyar férfi, az ukrán Yuliy Baltaytis professzor, valamint egy ukrán biológusnő. Az utóbbi kettő jelenleg házi őrizetben van, amely jövő héten jár le. Az ügynek jelenleg kilenc gyanúsítottja van. (FH)