Újabb hamufelhő Izlandról

bry
2010.05.07. 20:02

Szakemberek szerint újabb jelentős mennyiségű hamut lövellt a levegőbe pénteken az izlandi Eyjafjallajökull vulkán. Az Eurocontrol, az európai légiirányítók azt közölték, hogy a hamufelhő az ibériai félsziget nyugati és déli részét érhetik el. Izlandi geológusok azt mondták, hogy jelenleg nem folyik láva a tűzhányóból, csupán hamut lövell ki a vulkán. Szerintük jelenleg nincs annyi hamu a levegőben, mint a múlt hónapban, amikor a tűzhányó miatt megbénult a légiközlekedés.

A szakemberek szerint egyelőre a transzatlanti közlekedésben okoz fennakadásokat a hamu. A vulkán miatt több járatnak is módosítani kellett az útvonalát, így pedig késések lehetségesek. Írország csütörtökön lezárta légterét, de pénteken kora délután ismét megnyitotta. Jelenleg a dán fennhatóság alá tartozó Feröer-szigeteken szünetel a repülés. Portugália azt közölte, hogy a hamu a fővárostól délre eső területek levegőjét befolyásolja, így mindössze néhány járat útvonal-módosítására van szükség.

A múlt hónapban hosszú napokra megbénult Európa légiközlekedése az izlandi vulkán miatt. Mintegy 100 ezer járatot és 8 millió utast érintett a repülési tilalom. Ilyen mértékű leállás nem volt a II. világháború óta. A vulkáni hamu a repülők motorját és más berendezéseit károsíthatja, és katasztrófához vezethet. (FH)