Torok- és orrmandula eltávolítás után három nappal meghalt egy négyéves kislány Nagykanizsán. Múlt pénteken operálták a Kanizsai Dorottya Kórház fül-orr-gégészeti műtőjében, majd a gyermekosztályra került. Hétfőn vérzés kezdődött nála, amit nem tudtak csillapítani az orvosok, és a kislány meghalt. A szülők ügyvédhez fordultak. A kórház csütörtökön sajtóközleményt juttatott el a Független Hírügynökséghez. Ebben az áll, hogy a történtek kivizsgálása elkezdődött. Az eredmények megérkezéséig hírzárlatot rendelt el a főigazgató.

A kislányt pénteken műtötték meg, a torok és orrmanduláit is kivették. Egy órával a beavatkozás után a gyerek vérezni kezdett - állítja Pintér Tamás, a kislány édesapja. Ezt a vérzést még elállították az orvosok, de a kislány másnap újra rosszul lett, és a gyermekosztály intenzív részlegére került. Édesapja szerint hétfőn - egy köhögési roham után - ismét ömleni kezdett belőle a vér, és akkor már tehetetlenek voltak a kórház munkatársai. "A kislányom a kezeim között halt meg" - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Pintér Tamás.

A letenyei család ügyvédhez fordult. Egyelőre senkit nem vádolnak semmivel, de szerintük az nincs rendjén, hogy egy egyébként egészséges, négy éves gyerek belehal a mandulaműtétbe. Szeretnék tudni, hogy pontosan mi történt a kislánnyal a Kanizsai Dorottya Kórházban, és esetleg hibázott-e valaki az operáció alatt, vagy után.

Pintérné Szekeres Zita, a kislány édesanyja elmondta, gyermekét hetente betegítették meg a mandulái, ezért döntöttek a műtét mellett. A gyereknek a szülők szerint semmilyen más alapbetegsége nem volt, illetve penicillinérzékenységéről tudtak a kezelőorvosok. A család ezért is nehezen tudja feldolgozni a tragédiát. A kislánynak két testvére van. Bátyja 8, húga másfél éves.

A Kanizsai Dorottya Kórházban hírzárlat van, a főigazgató egy közleményt juttatott el a sajtóhoz. Ebben az áll, hogy a műtétet követően a kislány belázasodott a gyermekosztályon, ahol antibiotikumot és infúziós terápiát kapott. Viszonylag jól volt, amikor hétfőn délután hirtelen, befolyásolhatatlan vérzés indult a műtéti területről. A leggyorsabb és szakszerű orvosi beavatkozás ellenére is percek alatt kritikussá vált az állapota. Csaknem egy órán át próbálták újraéleszteni, de nem sikerült.

A sajtóközlemény szerint a váratlan esemény mélységesen megrázta a kórház dolgozóit, a család gyászában osztoznak. Ugyanakkor a történtek kivizsgálása elkezdődött. A hatósági boncolás elvégzéséig, az eredmények megérkezéséig hírzárlatot rendelt el a főigazgató, aki későbbre részletes tájékoztatást ígér.

A mandulaműtét kockázatos beavatkozás, különösen kisgyermekeknél - állítják a szakemberek. A műtéti területen fellépő vérzés viszonylag gyakori szövődmény, emiatt szinte minden évben történik tragédia. 2005-ben egy négyéves kisfiú halt meg Pécs és Szigetvár között a mentőben, miután a műtét után néhány nappal nála is vérzés kezdődött. 2007-ben a kaposvári kórházban halt meg egy szintén négyéves fiú, akin mandulaműtétet végeztek.(FH)