Veszélyhelyzetet hirdetett ki a kormány azokon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településeken, ahol valamilyen árvízi védekezés folyik. Ez azt jelenti, hogy gyorsabban juthatnak támogatáshoz. Az esővíz okozta károk után a folyók áradására kell felkészülni a megyében. Elképzelhető, hogy három Hernád-menti falut teljesen ki kell majd üríteni.

Bajnai Gordon ügyvivő kormányfő hétfői miskolci sajtótájékoztatóján elmondta: a katasztrófavédelem kiválóan végzi feladatát az egész országot érintő rendkívüli események kezelésében. Hozzátette: még nem volt rá példa, hogy az ország szinte minden részét érintette volna valamilyen természeti csapás, özönvízszerű esőzés, viharos szél vagy áradás. Borsodban 65 településen küzdenek a helybeliek a vízzel. Bajnai Gordon kijelentette: ilyen helyzetekben a kormány nem ügyvivőként, hanem teljes hatáskörrel látja el feladatát. Megpróbálják minél gyorsabban kompenzálni a védekezésre elköltött összegeket, de ennek a keretnek is vannak korlátai - fogalmazott.

Eeddig 240 tűzoltó érkezett más területekről borsodi kollégáik megsegítésére és még további erők mozgósítására lehet számítani. A folyók áradnak, különösen a Hernád mentén alakulhatnak ki veszélyhelyzetek. Hernádszentandrás, Kiskinizs, valamint Ócsanálos esetében akár a falvak teljes kiürítésére is felkészültek a katasztrófavédelmi szakemberek. (FH)