Több száz embert kellett kitelepíteni Sátoraljaújhelyen a Ronyva-patak árvize miatt. Dankó Dénes alpolgármester a Független Hírügynökségnek elmondta: a város az elmúlt évtizedek legjelentősebb árvizét éli át. A kitelepítettek számáról nem tudott információt adni, de már több százan lehetnek azok, akiket már ideiglenes szálláshelyen helyeztek el.

Az alpolgármester elmondta: a Ronyva-patak-, valamint a vízfolyás árvízének levezetésére épített árapasztó tározó medre egyaránt megtelt, emiatt a víz elöntötte a két meder közötti területet, mintegy tizenöt utcát. Egyes becslések szerint a kitelepítettek száma elérheti a hétszázat is, ami a város lakóinak öt-hat százaléka. Jelenleg már egy iskolai ebédlő, valamint egy tornaterem megtelt az otthonukat elhagyni kényszerülő emberekkel, egy másik tornatermet pedig megnyitottak. Szükség esetén további létesítményeket bocsátanak a bajba jutott emberek elszállásolására, ahol matracokat, plédeket helyeztek el. Az áradat miatt le van zárva a nagy- és a kishatárátkelő is, arrafelé nem lehet közlekedni Szlovákia felé. Nyolc órától ülésezik a helyi védelmi bizottság, ahol meghatározzák a következő időszak feladatait.

Kitelepítésre volt szükség Mezőőörsön is, Dombóvár térségében pedig harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Késésekre kell számítani a vasútvonalakon. A Mávinform hétfő reggeli tájékoztatása szerint a Budapest-Hegyeshalom vonalon Budapest-Bicske, Komárom-Hegyeshalom és Rajka között vannak késések, illetve a Győr-Celldömölk, a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca, és a Budapest-Pusztaszabolcs vonalakon. Az utasoknak 15-40 perces késésekre kell számítaniuk.

Az ítéletidőnek már halálos áldozata is van: két kisgyerekre és apjukra omlott rá egy felázott löszfal Miskolcon. A tűzoltók a gyerekeket kimentették, de az apán már nem tudtak segíteni. Hétfő reggelig több ezren kértek segítséget a tűzoltóktól, a hívások száma Budapesten is megnövekedett: a tűzoltók reggel hét óráig 235 káresetet számoltak fel, de még mindig van hátra 200 helyszín, ahová ki kell menniük. Több - helyen - összesen 25 helyszínen - elektromos vezetékek szakadtak le, illetve ágak hullottak a vezetékekre. ezekre a helyekre egyelőre az áramszolgáltató szakembereit várják, mert amíg nem áramtalanítanak, a tűzoltók nem tudnak dolgozni. A tűzoltóság azt kéri, hogy aki ilyen leszakadt vezetéket lát, ne nyúljon hozzá, mert életveszélyes lehet. (FH)