Gyors kárfelmérést és kárrendezést, illetve rugalmas ügyintézést kért a biztosítóktól Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök - mondta a keddi kormányszóvivői tájékoztatón Szollár Domokos. A tájékoztatón Varga Zoltán, ügyvezető önkormányzati miniszter azt mondta, jelenleg 800 millió forint áll rendelkezésre kárenyhítésre. Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) elnöke arról beszélt, hogy akár a 6 milliárd forintot is elérhetik a vihar és az árvíz okozta károk.

Felvette a kapcsolatot kedden reggel a közigazgatási hivatalokon keresztül a Borsod megyei településekkel a kormány, hogy minél gyorsabban elkezdődjön a vihar okozta károk, illetve a védekezés költségeinek megtérítése.

Varga Zoltán elmondta, jelenleg 800 millió forint áll rendelkezésre erre a célra, de további összegeket is átcsoportosítanak, ha szükséges. A lakosság kárainak megtérítéséről Varga azt mondta, azok kifizetése egy úgynevezett szociális rendelet alapján történik. Ez azt jelenti, hogy akinek nincs biztosítása, annak a kárát a helyi önkormányzat fizeti ki, és az összeget később a kormányzat pótolja.

Elkezdték a biztosítók az árvíz okozta károk felmérését és már a kifizetések is megkezdődtek - erről a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) elnöke beszélt a kormányszóvivői tájékoztatón. Kisbenedek Péter elmondta, eddig csaknem tízezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz és úgy becsülik, hogy az teljes kárösszeg 4 és 6 milliárd forint körül lehet.

A gyorsabb ügyintézés érdekében a nagyobb biztosítók már átcsoportosították a kárszakértők egy részét az árvíz sújtotta területekre, és a fiókok is tovább tartanak nyitva. A biztosítók mindezek mellett azt javasolják, hogy aki teheti, telefonon jelentse be kárigényét. Ezzel ugyanis gyorsítani tudja a kifizetést.

Kisbenedek Péter szerint a jövőben ahhoz, hogy a hasonló katasztrófák elkerülhetők vagy kevésbé súlyosak legyenek, az önkormányzatoknak jobban kellene ügyelniük a kezelésükben lévő vízelvezető árkok és védművek karbantartására. (FH)