horoszkóp

Életfogytiglani fegyházbüntetést kért az ügyész M. Róbertre

2010.05.20. 22:05

Életfogytiglani fegyházbüntetést indítványozott Magyar Róbertre a Fekete Sereg vezetőjére az ügyész csütörtökön a Fővárosi Bíróságon. Az ügyész azt is indítványozta, hogy a bíróság a férfit zárja ki a feltételes szabadság kedvezményéből. A több emberen elkövetett emberölés kísérletével és előkészületével is vádolt Magyar Róbert mellett az ügyész még 23 vádlott esetében kért fegyházbüntetést. Három vádlott ügyében felfüggesztett börtönt, három esetében pedig pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Az ügyészség szerint a harminc vádlott több mint fele bűnszervezetben tevékenykedett. A perbeszéd csütörtök reggeltől késő estig tartott a bíróságon.

Az első tárgyalási napot 2007 március 6-án tartotta Vaskuti András büntetőtanácsa, amely csaknem száz tárgyalási napon át foglalkozott a szövevényes üggyel, amelynek nyomozati iratanyaga meghaladja a 15 ezer oldalt. A bíróság eredetileg 2008 őszére majd 2009 nyarára tervezte a per befejezését, de az eljárás elhúzódott, a vádlottak betegségei, a tanúk távolmaradása miatt, illetve azért, és mert idő közben harmincra emelkedett a vádlottak száma. Az elsőrendű vádlott - Magyar Róbert - előzetes letartóztatása a törvény értelmében időközben megszűnt, a férfi pedig megszökött a házi őrizetből.

A vád szerint a Magyar Róbert vezette úgynevezett Fekete Sereget terheli Ragyás Tóni megölése, a Colosseum diszkónál történt lövöldözés, a mátészalkai bandatámadás és sok más súlyos bűncselekmény is. Az ügyészség szerint a bűnszervezet prostitúcióval és pénzbehajtással is foglalkozott, ténykedésüket Magyar Róbert még a börtönből is irányította.

Szalóki Zoltán ügyész a csütörtök reggeltől késő estig tartó perbeszéd végén azt kérte a bíróságtól, hogy mondja ki bűnösnek a szökésben lévő Magyar Róbertet több emberen, előre kitervelten és aljas indokból elkövetett emberölés kísérletében, emberölés előkészületében, lőfegyverrel visszaélésben, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás kísérletében és önbíráskodásban is. Ugyancsak több emberen elkövetett emberölés kísérletével illetve előkészületével vádolja az ügyész a Fekete Sereg több mint 20 tagját is, mint társ tetteseket, bűnsegédeket, illetve bűnpártolókat. Két vádlottat csalásért és okirat hamisításért kell elmarasztalni az ügyészség szerint, három vádlott pedig önbíráskodást követett el.(FH)