Emberkereskedőket füleltek le a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberei és a svájci hatóságok kedden. A gyanú szerint a társaság tagjai zömében magyarokat szállítottak Svájcba, ahol prostitúcióra kényszerítették őket. Az NNI egy férfi és egy nő ellen indított eljárást, míg Svájcban hat magyart helyezett előzetes letartóztatásba a zürichi ügyészség.

A Nemzeti Nyomozó Iroda emberkereskedelem és kerítés bűntette megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a 37 éves sarkadi B. György és egy 45 éves budapesti F. Jolán ellen. Őket azután fogták el, hogy felmerült a gyanú mind a svájci mind a magyar hatóságok részéről, hogy az elkövetők Magyarországról 19 és 33 év közötti, többségben magyar állampolgárokat szállítanak ki Svájcba, és ott utcai prostitúcióra kényszerítik őket.

Az NNI, a Berni Szövetségi Állami Rendőrség, valamint Zürich Kanton rendőrsége előzetes adatgyűjtés után kedden összehangolt akciót tartott Svájcban és Magyarországon is, hogy elkapják a gyanúsítottakat. Ezalatt a svájci rendőrök Zürichben több helyszínen 14 embert - köztük 13 magyart - fogtak el.

Az NNI nyomozói - a budapesti és a Békés megyei akciósokkal együtt - ugyanebben az időpontban csaptak le az említett férfire, illetve nőre. A Nemzeti Nyomozó Iroda kezdeményezte a Magyarországon elfogott két gyanúsított előzetes letartóztatását, eközben Svájcban hat magyart helyezett előzetes letartóztatásba a zürichi ügyészség. (FH)