Több tízezer állati tetemet gyűjtöttek össze eddig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz visszahúzódását követően. Az elhullott állatok többsége aprójószág, csirke, de vannak köztük házi kedvencek is. Hamarosan megkezdődik a kárfelmérés, több helyen azonban még mindig a vizet kell előbb kiszivattyúzni a településekről.

Borsodban 3700 ember dolgozott ma az árvízzel kapcsolatos védekezési munkákban, országosan 10700 ember dolgozik a gátakon, illetve a mentesítésben. Nagyrészt tűzoltók, katonák, illetve vízügyesek és sokan a civil lakosság tagjai közül.

Jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már nem az elöntés elleni aktív védekezés, hanem a szivárgások megakadályozása és a vízszivattyúzás, illetve fertőtlenítés ad munkát az embereknek.

A megyében néhány helyen akadozik az ivóvíz szolgáltatás, Arnóton a szennyvíz csatornák sem működnek, itt szivattyús kocsikkal oldják meg a szennyvíz eltávolítását. Aszalón, Sajósenyén, Szikszón, Edelényben és Sajóvámoson az ivóvíz szolgáltatással vannak gondok. Felsőzsolcán még mindig több helyen van víz az utcákon is, ott még tart a szivattyúzás.

Borsodban jelenleg Tornaszentandrást és Tornabarakonyt lehet nehezen megközelíteni, de magasabb építésű kocsikkal, terepjáróval, teherautóval, vagy traktorral ezekre a helyekre is be lehet menni. A Dunán Tolna megyében van most árvízi védekezés, Baját már elérte az árhullám, ami Mohácsra péntekre várható. Homokzsákokkal védekeznek a területen. A Tiszán, Jász-Nagykun-szolnok megyében a jövő hét elején tetőzhet a Tisza, 10 méteres vízállás környékén. Ott 39 településen dolgoznak a gátak megerősítésén, de a lakosság védelme szempontjából kisebb a kockázat, mint Borsodban volt. (FH)