Izopentán nevű vegyi anyaggal feltöltött vasúti tartálykocsihoz hívták csütörtökön késő délután a fővárosi tűzoltókat a IX. kerületben lévő rendezőpályaudvarra. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a tartálykocsi valószínűleg túl van töltve az alacsonyabb hőmérsékleten is tűzveszélyes anyaggal. A tűzoltók a kocsi 100 méteres körzetét lezárták és vízsugárral hűtik a vagont. Kitelepíteni nem kellett senkit.

Nincs mérhető veszélyesanyag-koncentráció a levegőben a IX. kerületben lévő vasúti rendezőpályaudvaron, ahol egy tartálykocsiból izopentán kezdett szivárogni. A helyszínen a fővárosi tűzoltók dolgoznak, a vasúti tartálykocsi körül már 250 méteres körben zárták le a területet. Várhatóan a kocsi visszahűtése után a veszélyes helyzet is megszűnik.

Egy izopentán nevű vegyi anyaggal feltöltött vasúti tartálykocsihoz hívták csütörtökön késő délután a fővárosi tűzoltókat a IX. kerületben lévő rendezőpályaudvarra. A túltöltött vagont tűzoltók hűtik vízsugarakkal. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a tartálykocsi egyik végén szivárgott is az izopentán. A veszélyhelyzeti felderítő szolgálat méréseket végzett a helyszínen, de nem találtak veszélyes anyag-koncentrációt a levegőben.

Az izopentán egyébként alacsony lobbanáspontú anyag, amely a levegővel robbanó elegyet alkothat. Szikra, láng hatására gyullad, a bőrre kerülve égési sérüléseket okozhat, gőze belélegezve mérgezést, súlyosabb esetben halál is okozhat. A tartálykocsi környékét 250 méteres sugarú körben lezárták, négy vízsugárral hűtik vissza. A kocsit feltehetően túltöltötték és a meleg hatására táguló anyag kezdett szivárogni. Ez várhatóan a lehűtés után megszűnik - tette hozzá a szóvivő.