Akár 77 millió embert is érinthet Bangladesben az arzénnal szennyezett ivóvíz halálos hatása - állítja egy orvosi szaklap. A brit Lancet magazin szombati számában megjelent kutatás résztvevői egy évtizeden át figyeltek meg csaknem 12 ezer önkéntest Banglades fővárosa, Dakka egyik negyedében (Araihazar). A mérgezést állítólag az elmúlt évtizedekben fúrt milliónyi kút vize okozza. A vizsgálat eredményei alapján az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO "a történelem legnagyobb tömeges népmérgezésének" nevezte a bangladesi vízszennyeződést.

A vizsgálat során a kutatók rendszeresen feljegyezték a bangladesi főváros önkénteseinek egészségügyi állapotát. Így egyebek mellett kétévente vér- és vizeletmintákat is vettek az emberektől. Ezzel párhuzamosan a kutatók folyamatos vízmintákat is vettek a fővárosi fúrt kutak vízéből, hogy megállapítsák ennek arzén-tartalmát. A kutatás eredményei szerint a megfigyeltek közül elhunyt emberek 20 százalékának halála összefüggésben lehet a fúrt kutak arzénnal szennyezett ivóvizével.

Ez állítólag azért történhetett meg, mert az ázsiai államban az 1970-es években kampányt kezdtek annak érdekében, hogy több millió kutat fúrjanak az emberek ívóvíz-ellátása érdekében. De a sebtében kezdett program állítólag katasztrofális hatással járt. Sok kutat nem fúrtak elég mélyre, ami ahhoz vezetett, hogy a vizük arzénnal szennyezett, amely természetes módon rakódott le az évezredek folyamán a földfelszínhez közeli talajban.