Vietnamiak csempészetére szakosodott bűnbandát lepleztek le a rendőrök a napokban itthon és más európai országokban - hangzott el a rendőrség pénteki nemzetközi sajtótájékoztatóján. Magyarországon 12 embert fogtak el, vietnamiakat és magyarokat egyaránt. A Nemzeti Nyomozó Iroda osztályvezetőjének elmondása szerint Magyarország tranzit országnak számít; a vietnamiak - az embercsempészek segítségével - általában repülővel érkeznek Budapestre, főként fiktív meghívólevelek alapján kiállított vízumokkal. Néhány napos itt-tartózkodás után indulnak általában tovább Franciaország vagy Németország felé.

Az Europol koordinálásával több uniós ország hajtott végre nagyszabású akciót kedden Európa szerte, a cél az volt, hogy leleplezzék a vietnámiak csempészetére szakosodott bűnbandákat. Összesen 42 helyen tartottak házkutatást, 31 embert fogtak el és 66 illegális bevándorlóra bukkantak - mondta el a rendőrség budapesti, nemzetközi sajtótájékoztatóján André Baker, az Egyesült Királyság szervezett bűnözés elleni ügynökségének igazgató-helyettese. Hangsúlyozta, hogy kétségbeesett vietnámiak próbálnak hazájukból általában Angliába eljutni, a szervezett bűnözés pedig kihasználja őket. Fejenként 20 ezer euróért intézik az embercsempészek az utazásokat, ha pedig a külföldiek nem tudnak fizetni, dolgoztatják őket, gyakran cannabis ültetvényeken.

Magyarországon 11 helyen tartottak házkutatást és 12 embert fogtak el az összehangolt akcióban - mondta Boross Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda migrációs ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője. Hét magyar és öt vietnámi van a gyanúsítottak között: öten előzetes letartóztatásban, egy ember házi őrizetben, négyük ellen lakhelyelhagyási tilalom van érvényben és ketten védekeznek szabadlábon. A gyanú ellenük bűnszervezetben, üzletszerűen, több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészet. Az osztályvezető szerint várhatóan még további öt-hat elfogás lesz az ügyben.

Boross Zoltán elmondása szerint idén márciusban indult a nyomozás. Eddig annyit tudni, hogy az embercsempészek fiktív meghívólevelek alapján kiállított vízumokat szereztek a vietnámiaknak, akik a hamis dokumentumokkal általában repülővel érkeztek Budapestre. Előfordult, hogy soha meg nem tartott konferenciára jöttek - a papírok szerint - illetve olyannal is találkoztak a nyomozók, amikor egy cég nevében, annak tudta nélkül hívták meg a vietnámiakat. A külföldiek általában néhány napot tartózkodtak Magyarországon, majd együtt vagy egyenként, repülővel vagy autóval tovább indultak Franciaország vagy Németország felé.

Boross Zoltán - újságírói kérdésre - beszélt arról is, hogy a hanoi konzulátus dolgozóit is ellenőrzik, arra azonban nem válaszolt, hogy információik szerint a kinti tisztségviselők fogadtak-e el pénzt a vízumok kiállításáért.

A Híradó értesülése szerint a bűnszervezet vezetője a Megasztár negyedik szériájában feltűnő Nguyen Thanh Hien apja.