Az afganisztáni tálibok nyilvánosan megkorbácsoltak, majd kivégeztek egy terhes özvegyet, akit paráználkodással vádoltak. A nőt állítólag teherbe ejtő férfi büntetés nélkül megúszta a kalandot. Az iszlám jog szerint zina, azaz paráználkodás, vagy házasságtörés minden házasságon kívüli szexuális kapcsolat.

A nőt vasárnap végezték ki a tálibok egy nyilvános tárgyalás után az Afganisztán északnyugati részén található Badgis tartományban. Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó Gulam Szajedi elmondása szerint a 35 éves özvegyet házasságtöréssel vádolták.

A terhes nőt háromnapos fogva tartás után előbb kétszáz korbácsütéssel sújtották, majd egy helyi tálib parancsnok háromszor fejbe lőtte. A büntetést nyilvánosan hajtották végre, a holttestet pedig az afgán kormány ellenőrzése alatt álló területen hagyták.

A kivégzésről szóló hírt megerősítette Badgis tartományi tanácsának elnöke is. Mohamed Juszuf Nazári elmondása szerint a tálibok teljesen az irányításuk alatt tartják a megyét, ahol a kivégzés történt. Arról nem érkezett információ, hogy hány hónapos terhes volt a kivégzett nő. (FH)