35 halottja van egy Fülöp-szigeteki buszbalesetnek

2010.08.18. 07:59

Harmincöt ember vesztette életét, amikor szakadékba zuhant egy zsúfolt utasszállító busz a Fülöp-szigetek északi részén - közölték szerdán a mentőalakulatok. A jármű 47 emberrel indult a Manilától 200 kilométerre fekvő Baguióból, ám nem messze a hegyvidéki várostól elromlott a fékrendszere, és belehajtott a szakadékba - közölte Richard Villanueva helyi tűzoltóparancsnok az AFP-vel.

A rendőrség szóvivője szerint 35 holttestet emeltek ki a busz roncsaiból. "Hat másik utast súlyos sérülésekkel, eszméletlen állapotban mentették ki, míg a többiek könnyebb sérüléseket szenvedtek" - tette hozzá Agrimero Cruz. A túlélők között van a járművön utazó kalauz is, aki még azelőtt kiugrott a buszból, hogy az belerohant volna a szakadékba. Elmondása szerint a sofőr - miután észlelte, hogy nem működik a fék - megpróbálta egy fának nekivezetni a járművet, hogy elkerülje a zuhanást, ám ez végül nem sikerült.

A Fülöp-szigeteken gyakoriak az ehhez hasonló közlekedési balesetek, köszönhetően az öreg járműveknek, és a figyelmetlen sofőröknek. A múlt hónapban 15 ember vesztette életét, amikor egy utasszállító busz nekirohant egy kőfalnak Cebuban, az ország második legnagyobb városában. Egy hónappal korábban pedig - szintén Cebuban - 21-en haltak meg, miután egy autóbusz lezuhant egy sziklafalról.(FH)