Életveszélyes állapotban fekszik a szegedi belgyógyászati klinika intenzív osztályán egy 15 éves kiskunmajsai fiú, aki öngyújtógázt szívott. A Független Hírügynökség úgy tudja: a fiú testvérével együtt próbálta ki az öngyújtógázt, de a testvérének nem lett tőle baja. A 15 éves gyerek azonban súlyos szívritmuszavarral került kórházba, miután otthonukban a mentők egyszer sikeresen újraélesztették. A fiú jelenleg kómában van.

A szakemberek szerint évente 3-4 hasonló haláleset történik Magyarországon serdülőkkel.Rudas László professzor a SZTE Belgyógyászati Intenzív Osztályának vezetője a Független Hírügynökség kérésére elmondta: a fiút az intenzív osztályon ápolják, jelenleg életveszélyes az állapota, ennél többet azonban a család kérésére nem mondhat a fiú állapotáról. Az intenzív osztályt vezető professzor annyit még elmondott: az öngyújtógáz belélegzése súlyosabb esetben - főleg fiataloknál - könnyen valódi szívinfarktust is okozhat, illetve okozhat azonnali, életveszélyes ritmuszavart, amibe bele lehet halni. Magyarországon évente 2-4 hasonló eset fordul elő.

A fiatalok többsége keveset tud az öngyújtógázról, ezért nem félnek tőle. Az öngyújtógáz az egyik legkönnyebben hozzáférhető, olcsó, bódulatot okozó anyag, amely azonban súlyos túladagolásban halált is okozhat. A kíváncsiság és a tudatlanság miatt csak itthon évente 3-4 fiatal hal meg tőle.

A Szegedi Drogambulancia vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: évente 4-5 fiatal kerül hozzájuk öngyújtógáz belégzése miatt kialakult problémákkal, illetve azért, mert a családja, barátai, esetleg az iskola jelzi a problémát és segítséget kérnek. Arany Zoltán elmondta: elsősorban a kíváncsiság az, amely ráviszi a fiatalokat arra, hogy kipróbálják ezt a gázt, de - mivel többségében serdülőkről van szó - a társak ráhatása, a tapasztalás vágya miatt is gyakran nyúlnak ehhez a legális és leginkább olcsó anyaghoz. A szakember szerint épp ebben rejlik az öngyújtógáz legnagyobb veszélye: nagyon olcsó, és akár még egy gyerek is bárhol megvásárolhatja.