Pénteken délután hazamehet öt diák abból a nyolc 16-17 éves tanulóból, akit még csütörtökön szállítottak a Zala megyei Kórházba gyógyszermérgezéssel. Gárdos László a gyermekosztály főorvosa a Független Hírügynökségnek elmondta: már annak a három fiatalnak sincsenek tünetei, akiket az intenzív osztályon kezelenek, de megfigyelés miatt őket még benntartják. Elképzelhető azonban, hogy ha az állapotuk megengedi, őket is kiengedik még a hétvégén.

Gárdos László elmondta: a nyolc fiatal valószínűleg nem ismerte azt a vényköteles, idegrendszerre ható gyógyszert,amitől csütörtökön rosszul lett. Azoknak, akik csak kevesebbet szedtek be ebből a készítményből, már csütörtökön elmúltak a tünetei, csak 24 órás megfigyelés miatt tartották benn őket péntekig. Azok kerültek az intenzívre, akik több gyógyszert fogyasztottak. A főorvos hozzátette: tudomása szerint a mérgezettek között volt egy 18 év feletti beteg is, de ő nem a gyerekosztályra került, így állapotáról sem tud felvilágosítást adni.

A nyolc diákot csütörtökön Lentiből szállították a mentők a Zala megyei Kórházba. A társaságot az iskolából vitték el. A rendőrséget csütörtök délután értesítették a mentők arról, hogy egy helyi iskolában több tanulónál tömeges gyógyszermérgezést állapítottak meg. A helyszínre érkező rendőrök adatgyűjtésbe kezdtek, mint kiderült, a diákok az idegrendszerre ható gyógyszert valószínűleg gyümölcslében oldották fel, majd bebódultak tőle. A rendőrök a helyszínen összesen tizenhárom darab gyógyszert foglaltak le, a kórházba szállított diákoktól pedig vér- és vizeletmintát vettek. Az ügyben visszaélés kábítószerrel vétség elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás, egyelőre ismeretlen tettes ellen - tájékoztatott a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken.(FH)