Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és társtettesként elkövetett magánlaksértés miatt jogerősen 17 év fegyházbüntetésre ítélte hétfőn a Debreceni Ítélőtábla azt a férfit, aki 2007 augusztusában betört egy 98 éves tiszacsegei férfi házába, majd ott a zajra felébredő gazdát olyan súlyosan bántalmazta, hogy sérüléseibe belehalt. Társa magánlaksértésért 7 év börtönt kapott.

A bűncselekmény elkövetésekor 21 és 22 éves tiszacsegei férfiak aznap sokat vesztettek játékgépen. A fiatalabb azt mondta a társának, hogy idős ismerősétől kér kölcsön. Elmentek hát az idős ember házához, s míg a 22 éves a biciklikre vigyázott a ház előtt, a fiatalabb beugrott a kerítésen. A betörés zajára azonban felébredt a 98 éves gazda. Támadója erre visszalökte az ágyra, s többször olyan súlyosan megütötte, hogy a bácsi a sérüléseibe belehalt. Kint várakozó társa nem sokkal ezután bement a házba, s bár látta a bácsi állapotát, csatlakozott a fiatalabbhoz, értéktárgyak után kutattak. Ellopták a bácsi 80 ezer forintját és pár üveg italt. A halott bácsit másnap a lánya találta meg, amikor ebédet vitt neki, a rendőrséget is ő értesítette.

Az orvosi szakvélemény szerint a sértett agyzúzódást, arc- és nyelvcsonttörést szenvedett, sérülései olyan súlyosak voltak, hogy életét az idejében érkező orvosi szaksegítség sem menthette volna meg. Az ítélőtábla az elsőrendű vádlott esetében 14-ről 17 év fegyházbüntetésre súlyosbította az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ítéletét, a férfit nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében találta bűnösnek - közölte Koszta János, a Debreceni Ítélőtábla sajtószóvivője hétfőn a Független Hírügynökséggel. Hozzátette: az I. rendű vádlott elkövetéskor 22 éves társát első fokon 10 év fegyházra ítélte a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság, az Ítélőtábla azonban eltérő jogi minősítést állapított meg, így büntetését enyhítette, társtettesként elkövetett magánlaksértés miatt 7 év börtönre ítélte. A minősítésből kikerült a társtettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette.